Gå til hovedindhold

En snak med Marie Kronquist

En snak med Marie Kronquist

Marie Kronquist er en af de mest anerkendte buddhistiske lærere i Danmark, som underviser anerkendte erhvervsfolk i at opnå en større ro, velvære og tilstedeværelse i nuet. Marie har netop åbnet Sanghaen i København, et kærligt fysisk åndehul hvor man kan lære at meditere og have stilletid. Vi har mødt Marie til en snak om, hvor vi kan starte, hvis vi står med en følelse af at livet løber og at vi ikke kan følge med.

Vi har helt ekstraordinært fået lov til at give dig en gratis online eller fysisk meditation i Sanghaen. Det er både for nye og erfarne i meditationens verden, som gerne vil forkæle sig selv med en selvkærlig time med guidance fra Marie.

Du kan tilmelde dig et gratis meditationshold her www.sanghaen.dk/gratis 

Hvordan startede din interesse for buddhisme, og hvad har buddhismen givet dig?
Jeg tror altid, at jeg på en eller anden måde har haft den boende i mig. Da jeg var barn, var jeg meget reflekterende og undrende i forhold til livet, og jeg stillede ofte store spørgsmål. Jeg kan huske, at jeg havde Moder Teresa og Ghandi hængende på mit pigeværelse, så der har været elementer af det så længe, at jeg husker, men det er ikke, fordi jeg kommer fra en spirituel eller buddhistisk familie eller noget, tværtimod. Men det har ligget inde i mig selv. 

Det er jo den måde, jeg lever på, og ser livet på, og er i livet på. Så det har ikke lært mig noget konkret, men det er mere, det mindset jeg har, som handler om at bruge sit liv godt, være et godt menneske og forsøge at leve vågent og bevidst og hele tiden træne sine egne kvaliteter. Jeg forsøger at gøre mig umage og forholde mig til mig selv og det liv, jeg lever og er en del af. Jeg forsøger, at gøre det både på de dage, der er gode og fyldt med glæde, men i lige så høj grad de dage, som måske er udfordrende og svære og fyldt med irritation.

Hvad giver meditationen dig i din hverdag? Og hvor ofte bruger du det?
Altså jeg har mediteret hver dag i snart 16 år. Så det er en naturlig del af mig, lige så vel som jeg børster tænder, og går i bad. Og så har jeg jo min meditationspraksis. Så for mig er det et begreb omkring sundhed og det er en måde, jeg holder mig selv sund, bæredygtig og ren på. Og det er ligesom det, der er mit udgangspunkt for, at kunne være den jeg er ude i verden.

Hvad betyder det, når du siger, det er en måde at holde dig selv ren på?
Jamen, det betyder jo, at jeg igennem meditationen vender min opmærksomhed indad og styrker min evne til at være i kontakt med mig selv og arbejde med mig selv. Renhed i buddhismen handler om at forsøge at blive fri for jalousi, vrede, modstand, fordømmelse og bebrejdelse, og det er altså nogle ting, som meditationen blandt andet hjælper med. 

Hvad gør du for at have en hverdag i balance?
Jeg forsøger at være omhyggelig og ikke at have for mange bolde i luften. Jeg forsøger at leve simpelt. Det vil sige, at jeg får drukket vand, jeg får sovet, jeg får spist sundt, jeg får mærket efter og jeg får trukket vejret. Jeg passer på mig selv og min harmoni.

Hvis man mediterer kontinuerligt hen over en periode, så vil den iboende ro sidde i en, når man går ud og møder verdenen. Når jeg står i svære situationer, møder mennesker eller tager vanskelige beslutninger, så har jeg den ro med i mig og det giver balance. 

Hvis nu man gerne vil lære at meditere, hvordan kommer man så i gang? Hvor skal man starte henne?
For mig at se, handler det om at få en lærer og få noget guidance til at komme godt i gang. Det er benhård træning, og der er mange mennesker, der bliver overrasket, for de tror, at hvis jeg bare lige sætter mig ned et par gange og mediterer, så bliver alt godt. Det er ikke sådan, det fungerer. Det er en lang og kontinuerlig træning, som kræver disciplin, vedholdenhed, tålmodighed og standhaftighed.

Jeg plejer at lave den parallel, at jeg ser det som træning. Om jeg går ned og træner min krop eller om jeg træner mit mindset, det er det samme. Hvis vi aldrig nogensinde har trænet vores krop og lige pludselig bare dukker op i fitnesscenteret, så opstår der en masse spørgsmål, og man står fuldstændig på bar bund, og der har man jo en instruktør. Det er det samme med meditation. Man bliver nødt til at få nogle anvisninger til at starte med, og hvis man kun går i fitness en gang om måneden, så kommer man jo aldrig i form. Der bliver man nødt til at have en eller anden kontinuitet omkring sin træning helt fra starten. Det gælder også med meditation. 

I Sanghaen, har I nogle hold med stilletid. Hvad betyder det helt konkret? Og hvorfor er det vigtigt?
Jeg synes, at det er vigtigt, fordi vi lever i en støjende verden. Både i forhold til lyd men også i forhold til den mængde input og stimuli, som vi hele tiden er en del af. Så der er noget fint i at have stilhed, og det betyder, at man kan trække sig et sted hen og have lov til at være til stede uden at skulle forholde sig til noget, uden at være en del af noget og uden at skulle interagere med nogen. For mig ligger der en kæmpe visdom i stilhed.

Hvad gør du, hvis du føler dig stresset?
Nu er det utroligt sjældent, at jeg føler mig stresset. Jeg synes jo efterhånden, at jeg har et så godt kendskab  og en så god kontakt til mig selv, at jeg ved hvornår jeg skal stoppe op, inden jeg bliver stresset. Jeg prøver hele tiden at være omhyggelig med min tid og mit antal bolde i luften, og hvor meget jeg er ude. Når jeg kan mærke, at nu begynder det at blive for meget, så trækker jeg mig. Jeg vil vove at påstå, at jeg når ikke til at blive stresset.

Jeg sørger for små pauser og timeouts, hvor jeg kan trække vejret og puste ud. Der er selvfølgelig mange ting, som jeg siger nej til af den simple årsag, at det kan jeg simpelthen ikke kapere. Jeg har bare lært, at jeg kan være en del af meget mindre, end jeg var klar over tidligere. Så hvis jeg virkelig skal have mig selv med, hvis jeg virkelig skal være grounded, opmærksom og nærværend, så kan jeg have langt færre ting i min kalender. Vi er hele tiden en del af et eller andet, og det tror jeg ikke, er naturligt for os.

Har du nogle gode livsråd eller anbefalinger, som du selv lever efter for at være i balance?
Jeg tror, at det der med at være omhyggelig fylder meget for mig, og det er jo fordi, at verden er så kompleks, som den er, så kan vi hurtigt bare komme til at skøjte rundt. Uanset om det indebærer, at jeg står og laver mad, jamen så er jeg tilstede i madlavningen. Hvis det handler om at drikke et glas vand, så prøver jeg at være omhyggelig med at drikke et glas vand. Jeg forsøger ikke at drikke et glas vand, skrive en mail og spise et måltid mad og snakke samtidig. Jeg gør en ting ad gangen. Det er mit råd. Tænk langsomt, og gør én ting ad gangen.

Vi tror, at vi kan multitaske. Men det kan vi jo ikke. Vi kan ikke være nærværende og multitaske.

Vi har spurgt Marie om hun vil lave en lille guidet meditation til os, og den kan du se herunder.

Din kurv